100 gjenstander fra Finland

8. september – 29. oktober

 

Utstillingen «100 gjenstander fra Finland» anskueliggjør Finlands 100 år som selvstendig land ved hjelp av en gjenstand fra hvert av årene. Utstillingen forteller om Finland og det finske med hverdagslige, innovative og også humoristiske eksempler. «100 gjenstander fra Finland» vil vise veien landet og folket har gått frem til dagen i dag. Gjenstandene på utstillingen er Made in Finland og Designed in Finland, men først og fremst representerer de Life in Finland. Gjenstandenes historier gjenspeiler klima, lys, barn, arbeid, overvinnelse av motgang, lyse ideer og glede.

 

Utstillingen er produsert av Finlands institutt i Estland og er et samarbeid innenfor nettverket av finske kultur- og vitenskapsinstitutter. Utstillingen vises i Helsingfors, Tallinn, Oslo, Madrid og Riga i løpet av året.

 

Kuratorer for utstillingen er kunsthistoriker og forfatter Anna Kortelainen og designer Pekka Toivanen.

 

1936 – Wooden mold for the Aalto vase. Photo Timo Junttila – Fiskars

 

En digital versjon av utstillingen kan sees her. Skolemateriale for utstillingen finnes her.

Utstillingen er en del av det offisielle Suomi-Finland100 –programmet.

 

1996 Block lamp by Harri Koskinen. Photo Marco Melander – Harri Koskinen personal archive

2017 Maternity package. Photo Annika Soderblom

 

 

Utstillingen i Oslo er et samarbeid mellom Norsk Teknisk Museum, Finsk-norsk kulturinstitutt og Finlands ambassade.

 

Utstillingens øvrige samarbeidspartnere: Finlands institutt i Estland, Finlands institutt i Madrid, Designmuseet i Helsingfors, Estlands historiske museum – Maarjamäe Slott, Spanias nasjonalmuseum for dekorativ kunst, Madrid og Latvias museum for dekorativ kunst og design, Riga.

 

Utstillingen er støttet av: Finlands Kunstindustriforenings 100-årsstiftelse, Alfred Kordelins stiftelse, Finland 100, Finlands Undervisnings- og kulturministerium, Norsk-finsk kulturfond og Kulturfonden för Finland och Norge.